Tornado nekada
Utjecaj Tornada na navijački pokret PDF Ispis E-mail
Thursday, 04 December 2008

"TKO? DI?" KADA?"  - pisao "Everton FCM":

 Reka san da neću pisati o vrimenu kad nisan navija, ali moran spomeniti neke stvari. Pričali su mi stariji da je prva tuča s policijom u bivšoj Jugi bila 1964.g. posli utakmice Zadar-Partizan. A do tada i dugo, dugo posli toga niti jedna navijačka skupina se nije potukla s policijom. Sićan se kako su se prepirali Torcida i BBB ko se prvi fajta s murijom. Jer to je onda bija vrhunac u navijačkom svitu. Koliko san ja pratija navijače i sve vezano uz njih, prva se potukla Torcida na Hajduk-Metz, 1985.g. A mi 1964.g .I to bila nekakva bez veze tuča, nego masovna.

Milicijski kombi, marica je letila u more. Onda znate kojih je to razmjera bilo. Kasnije je pandursko batinjanje i osveta trajala cilu noć. O tome najbolje zna pričati Pino Đerđa koji je i započea sve to svojom tučom na parketu s protivničkim igračima. Uletila policija, pa navijači. Kasnije se sve prenilo na ulice. Letili su i u Splitu auti, ali tek 70-tih i to civilni. A ovdi marijola. Čua san da su pušili i jedni i drugi dok supovci nisu pozvali sve raspoložive snage u gradu i okolici. Onda je nastala lovljenje. Ova naša udarna grupa je pobigla u Đački dom i tamo ih je murija razvalila. Stradalo je i dosta nedužnih koji nisu imali pojma o ničemu. Pa evo pitam ja sve te druge navijačke grupe, ko je to napravija prije nas i dugo posli nas?
Opširnije...
 
Navijačka scena 80ih - 4 PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Everton FCM":


Možda nekog živcira što toliko spominjem druge navijačke skupine, ali već san to prije objasnija. Ne mogu dočarat to vrime nego na takav način. A nisan neki književni stručnjak da bi to napravija drukčije. Opet, nemoš ni pisat suhoparno, samo mi. Ovo kad san spominja za oblačenje. To san reka tek toliko da se zna kako smo se prepoznavali na ulici. Odma si na 50 metara zna koji su. Rjetko se kad grišilo. A ne sad...
Opširnije...
 
Navijačka scena 80ih - 3 PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Everton FCM":


Zaboravija san reći, ono kad san spominja posprdna imena, nas su zvali Filipinci. Otprilike san shvatija u čemu je kvaka, ali im isto nije neka fora.

U moje vrime tri su stvari koje su nas trasirale u Tornado. Prva je snažan osjećaj pripadnosti gradu. Druga je da smo volili nogomet i košarku. I treća je film Ratnici podzemlja - Warriors.
Opširnije...
 
Nebo iznad trnskog PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Marko Butić - Bute":

Šesti prvoga, OŠ Krešo Rakić; Novi Zagre - Zadar

Najprije se nije ni znalo očeli se iči na to gostovanje jer su bile komplikacije s busom. Ali na kraju u šest sati ujutro nas 20 Krenulo je na taj put. U busu su bili Laf, Mika, Pituz, današnji predsednik KK Zadar Kristijan Magaš, kojem je milicija tada isprid dvorane oduzela pronađeni nož..., još je tu bija šaban, čiso, fabijan vucov, menovski, bistre, ziziči, toto, kike vojvodić itd.

Pošto smo rano došli  u Zagreb reka sam šoferu Migi da nas odveze u odmaralište Lučko di su tada igrači bili smišteni.  Malo smo tamo bili... na recepciji smo zatekli slavka trniniča trenera Zadra kojemu smo rekli da Zagreb moramo svesti na 80 koševa ako to mislimo dobiti

Za to vrime dok smo mi njemu objašnjavali kako ZD triba igrati, Fabijan i Čiso su vani iz fontane krali sitni novac kojeg su ljudi bacali za sriću u fontanu. Tad smo krenuli prema gradu, normalno pješke.

Opširnije...
 
Navijačka scena 80ih - 2 PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Everton FCM":


Evo da još malo napišem o tim osamdesetima i da iz današnje perspektive prikažen koliko je to bilo smišno vrime.

Mi nismo imali veze što se događa sa stranim navijačima izvan Jugoslavije. A i te informacije što smo imali dolazile su na kapaljku. O Talijanima smo još i mogli nešto saznati. Kad je bilo lipo vrime okrenili bi kućnu TV antenu prema njima i gledali utakmice. Ali i to nije moga bilo ko. Znalo bi se dogoditi da nas neko od nas sve pozove kod sebe doma npr. na Inter-Roma i onda utakmica taman krene, napale se svi, pa nestane slika. Znali smo se zaletiti do Trsta po Supertifo. Ali i to si triba pogoditi kad izlazi, jer ako zakasniš koji dan, nestane u trafikama. A kad bi ga nabavili čitalo se grupno i komentari su bili u stilu, "ajme majko kako mi se ruke tresu dok ga držim i ne mogu prestati gledati". 
Opširnije...
 
Navijačka scena 80ih PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Everton FCM":


Napisati ću malo o 80-tim. Moga san pisati i o 90-tima, ali tada su većina gostovanja izgledala ka piknik. Znaš ono, sidneš u autobus, pogledaš utakmicu i vratiš se doma. Englezi su rekli, bez ulice, nema tribine. Ili da to prevedem, kad ideš na gostovanje prvo moraš malo prošetati po protivničkom gradu pokazati hrabrost, a tek onda na tribine. Iako, posebno u drugoj polovici 90-tih je bilo odlično navijanje i doma i u gostima.U prvoj polovici je bija rat, i išlo se isto na gostovanja, ali smo na njima bili malobrojni. Tako da su mi osandesete nekako zanimljivije.

Jedan mlađi mi govori, kakvo je to vrime bilo zapetljano, vi ste navijali za sve živo, a ja navijam za Zadar i samo me Zadar zanima. Ovaj drugi me pita, jesu li Cigani i Grobari i Delije. Treći nema pojma da su Torcida i BBB bili u dobrim odnosima itd. Tako da kad budem pisa morat ću pisati i o drugim navijačima da bolje dočaram situaciju i da se lakše shvati. 
Opširnije...
 
Reprezenzacija: Bosna u Splitu PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Marin":

Ta utakmica se čekala šest miseci jer nas je na Skenderiji izvriđalo ka u Beogradu, a uz to smo i izgubili - sve se radilo da se igra u Jazinama, praktički dan nakon utakmice u Sarajevu se radija pritisak na HKS i sve je vodilo u tom smjeru. Međutim nedugo prije utakmice HKS kao i uvik odjebe nas i prebaci utakmicu u ST (mislim da je službena verzija bila strah od izgreda..). I to nas je malo zateklo - bilo je teško za organizirati nešto više u drugom gradu u tuđoj dvorani. Sićan se ka da je jučer bilo kad smo završavali onu hrvatsku zastavu na igrlištu na Bilom Brigu (koja nam je kasnije služila kao i pokrivač na kolodvoru, al polako...).

Opširnije...
 
Stare pisme PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Everton FCM":


Taj kra 80-tih je bilo specifično vrime. Tili smo, a i bili smo na svim važnijim događajima, od skupova HDZa, Marka Veselice, Savke, Tripala... koncerata Azre, Prljavog kazališta, Ive Fabijana... do pisme Eurovizije i grupe Riva kada je bija urnebes.

Evo samo da se dotaknen te pop grupe Riva. Među Tornadistima je bilo sljedbenika svih glazbenih pravaca, rokera, pankera, metalaca i svih ostalih vrsta i podvrsta. I onda dobije Riva na Eurovizji, a ovi koji inače mrze tu glazbu budu u prvim redovima na dočeku i najviše su slavili. Možeš li zamisliti nekog pankera ili metalca kako plješče i plače dok ovi sviraju. Ali bija je bitan Zadar.

Ali da se vratim na ove utakmice di nema Zadra, a mi smo išli. U to vrime bile su dvi struje, ustvari ne bi to nazva strujama nego dva načina razmišljanja. Jedni su bili za to da je najbitniji Tornado i da je važnije npr. da Tornado razbije Delije, nego da Zadar dobije Zorku i da je važnija ulica nego tribina. Bitno je što drugi navijači misle o nama i Zadar može izgubiti, ali MI ne. 
Opširnije...
 
Enio Nikpalj - Laf PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Boro":

Enijo Nikpalj - Laf rođen je 1961g. u Zadru. Živija je u biogradskoj ulici, točnije kod željezničke stanice. Otac mu je radija u kinu, kidao karte. Pošto je moj čača i njegov bili prijatelji, ja i on smo se upoznali ka dica ispred kina skupa sa čačama. Imali smo 6 godina. Posle smo se isto ka dica družili i u Jazinama. Laf je dobija od nas i nadimak zbog neke zajebancije, nesičam se. Poznat će ostati u Tornadu po tome što je i prvi reka nek se zovemo Tornado, a i po tome što je on prvi, pošto je ima jaki i prodoran glas, izmislija ono "ko je najbolji, ko če pobijediti, koga volimo... "

On je bija veseli i dobar momak, volija se svakome rugati ali i znao je primati ruganje. Znao se najčešče okomiti na naše igrače i svašta im vikati kad bi loše igrali. On je bija, kako da nazovem, gandijevski tip navijača, miran, nikad u gužve, plašljiv, ali di mi tu i on. Uz košarku puno je volija i muziku, samo stranu nije pušija.
Opširnije...
 
Zadar - Dinamo, juriš po terenu... PDF Ispis E-mail
Wednesday, 03 December 2008

pisao "Boro":

Utakmica na stanovima; Zadar - Dinamo kada su Bute i Gavro napravili juriš na BBB i trčuči od Tornadove tribine do njihove po terenu di se još igrala utakmica, išli im skinuti trasparent. Te utakmice sam se sitija jer to je najsmišniji događaj na stanovima... Kad su došli do purgera, uvatili su im jedan veliki transparent čupati, mislim bbb dubrava, a stvarno je bija velik... Boysi se popeli na ogradu i nedaju. Bute i Gavro vuču sebi, a boysi vuču sebi, a sve to uz gromoglasno odobravanja cilog stadiona i nakraju uspili su im uzeti trasparent.

Dok su se vračali trčući prema svojoj tribini pračeni odobravanjem iz gledališta, negdi na centru pandur je pustija pasa na njih. Trći Bute u panici, nepušta trasparent, trći bogami i pas za njim, a glupi pandur trči za pasom... Delirij u gledalištu, do spasonosne ograde još 2 metra, a toliko je daleko, i pas od njega; ali pošto je padala kiša i napravilo se blato pandur se skliza i pa u blato i onako ka prase legao u blatu... a pas se vratija kod njega i liže ga... Najsmješniji događaj što sam na stanovima vidio.

 
Šibenik: sablja PDF Ispis E-mail
Tuesday, 02 December 2008

pisao "Boro":

81. na 82. veliki naslov u novinama

ZADARSKI HULIGANI VADILI SABLJU NA MIRNE NAVIJAČE ŠIBENKE


U Šibeniku; To je možda bilo najluđe gostovanje u mojoj karijeri. Mislim da se igrala kup utakmica, neznam, nisam siguran. Prva u Zadru - di smo popušili, druga u šibeniku. Ona prva u Zadru počela je tako što smo svi pobigli sa zadnja dva sata da bi prije došli na utakmicu. Sa šibenkom je došlo i 1000 njihovih navijača, smistilo ih di i nas. Pola istoka njima - pola nama, a između nas kordoni milicije. Tad je po prvi put na toj utakmici nastalo ono poznato oni "ši ši šibenka", a cila dvorana "na na nakurac". Ja sam tada Bori Pantalonu sidija na ramenima i sa bubnjarskim činelama vodio navijanje na istoku. Do poluvrimena je bilo sve ok, a na poluvrimenu zaiskrilo. Neki njihov tada poznati i cijenjeni šibenčanin, u to vrime dosta stariji od nas, nosija je brkove, a sidija je sa dvi dobre ženske, diga se i počea nam ka pritit. Ja sam se nekako uspija dovuč do njega, strga sam mu zastavicu koja mu je visila oko vrata i da mu trisketinu. Skočila milicija i grubo me vratila među naše navijače

Utakmica je završila. Oni su to dobili, počeli nas još onda vriđat i pritivši nam uzvratom počeli napuštat Jazine. Mi smo ih malo na maloj pijaci, di su im bili busevi i auti kamenovali. Tu noč razbijeno je puno šibenskih auta, a milicija nas je ganjala po cilom gradu i sve su to novinari zapalili još i više. Pred uzvrat u šibeniku Veljo Petranovič, meni tada govori "Bore javija mi je prijatelj iz šibenika i brat iz drniša da neideš sad s nama u šibenik jer samo su na tebe bisni". Kažen mu ja, "nebrini se ti Veljo, nebrini"  i skupim ti ja klapu, nas petnajstak i u Šibenik...

Opširnije...
 
Milicija i Tornado PDF Ispis E-mail
Tuesday, 12 February 2008

pisao "jaderazadar":

 Evo, sad ću malo o odnosu nekadašnje milicije i Tornada.

Radi se o razdoblju 1979. kada sam ko mulac prvi put doša na istok (do tada uvik sa ćaćom na zapadu) do kraja osamdesetih tj. dok je Tornado bija na istoku. Milicija je samo jedanput uletila među Tornado i to na polufinalu Kupa Korača 1988. ili 89. nisam siguran, ali to je već bilo vrime kada puno toga nije štimalo u Tornadu.

Svi ste već ćuli priče o tome kako su beogradski klubovi bili dočekivani, kako su se pivale hrvatske pisme, kako je sve i svašta padalo po parketu, kako je stotine petardi znalo pukniti, a baklju nikada niko nije pustija iz ruke iako je sve ovo kamera snimala. Nikada milicija nije uletila na istok. Neznam bili to nazva respekt ili strah.

Opširnije...
 
Navijanje 80-ih PDF Ispis E-mail
Sunday, 27 January 2008

pisao "jaderazadar":

Navijanje 80-ih.

Ne samo da je navijanje bilo par uri prije početka utakmice u dvorani nego bi navijanje bilo i vanka isprid ulazu. Kada bi se vrata otvorila ljudi bi padali po podu kolika je bila gužva i koliko su svi tili ući prvi da uhvate misto na najzešćem dijelu istoka.

Nosile su se mornarske majice, crvene-bili-plave i plavo-bile vunene kape i vuneni salovi. Zastave na štapovima su bile zabranjene od badnje večeri 1983. Bili smo prvi kojima je to zabranjeno...

Nije tada bilo 20 pisama, što je po mom mislenju i bolje jer smatram da veliki broj pisama kvari navijanje. Prije utakmice pivalo bi se "ponoć bije, ja neman sna", "Zadre grade kad mi mala dojde", "fešta", "marjane marjane" i pisme uz kazetu brače Ivčić i Maršana. Naravno provociralo bi se i protivnike, a najsmišnije mi je bilo "aco pederu". Počelo bi se sa sa rastegnutim "aco pederu", čekaš deset sekundi pa opet "aco pederu", i tako još par puta pa onda sve brže i brže... Ženskih na istoku nije bilo, a svoju bi porciju navijanja dobile naše zadranke na sjeveru. Vikalo bi se sjever je...  tako da su na kraju morale dolaziti kada počme utamica.

Za vrime utamice ko što sam prije spomenija, nije bilo 20 pisama nego 5-6 komada. Evo jedan primjer. Protivnicki tim zove minutu odmora, a prvo navijanje u večini slučaja bilo bi: "mi smo zadrani, zadar je nas", i to bi sve išlo automatski, a kada bi to završilo ništa se ne bi počelo pivati dokle vođe ne počmu prve.


Usput, malo o Lafu...

Uvik je bija u Jazinama i na gostovanjima. Uvik sam cijenija navijače koji bi bili medju 500 ljudi kada njihovom timu slabo ide, a Laf je bija jedan od tih. Uvik u Jazinama, na treninzima Zadra, na nevažnim utakmicama uvik dušom i tilom uz Zadar i Tornado.

 
Badnjak 1983. PDF Ispis E-mail
Tuesday, 15 January 2008

pisao "jaderazadar":

1983. godina. Dolazila je zvjezda na Badnje večer. Nije se moglo lipše poklopiti... Te je sezone Pino bija u svađi sa navijačima i nije htija voditi utakmice u Jazinama.

Par dana prije utakmice sazvan je sastanak sa navijačima da bi se izgladila svađa navijača i Pina. Pina na sastanku nije bilo i Perkov im je odmah odbrusija da Pino nije razlog nego Badnje večer i zvjezda. Tada su nas oni počeli moliti da ne radimo nikakve gluposti na utakmici...Dan, dva prije sastanka Zadar je pokraden od Alkara u polufinalu kupa, a naši igrači ganjali su suce posli utakmice. Dan prije utakmice u novinama je izašlo da će se održati to se onda zvalo "izvanredna sjednica" da bi se raspravilo o toj utakmici.

Opširnije...
 
Themes and Templates by dezinedepot